Ilmastonmuutoskeskustelua Iltalehdessä
Iltalehden nettiversio otsikoi 7.1.2007: "Ilmastonmuutos on uhka, joka voi kääntyä pohjoisen hyödyksi." Juttu luotaa vaikutuksia muun muassa sisävesiin, metsiin ja matkailuun. Hyötyjä nähdään esimerkiksi parantuvissa viljelyolosuhteissa ja puun tuotannossa ja lämpöenergiakulujen vähenemisessä.
On vienyt kauan että iltapäivälehdet ovat todella alkaneet ottaa osaa ilmastonmuutoskeskusteluun; lienee aavistuksen normatiivista sanoa että asialle voisi antaa enemmänkin palstatilaa, mutta hyvä asiahan se kaiketi olisi. Paikoittain vaikuttaa että meillä on edelleen väärinkäsityksiä siitä miten ilmastonmuutos loppujen lopuksi vaikuttaa. Yksi tyypillisimmistä lienee ajatus esimerkiksi siitä että yksittäinen kylmä talvi tai viileä kesäkausi indikoi ettei ilmasto olekaan muuttumassa. Siksikin on hyvä painottaa laajalti leviävissä medioissa, kuten iltapäivälehdissä, että mistä oikeastaan on kyse. Kysymyksessä on nimenomaan ilmastonmuutos eikä vain ja ainoastaan ilmaston lämpeneminen. Paikallisvaikutukset voivat erota globaaleista keskiarvoista.
Paikallisvaikutusten ja maailmanlaajuisten vaikutusten välinen konflikti ja siitä aiheutuvat mielipide-erot näkyvat myös julkisessa keskustelussa. Maailmanlaajuisesti negatiivinen ilmiö voi aiheuttaa paikallisesti positiivisiakin seuraamuksia, kuten Iltalehti toteaa. Lukijat ovat reagoineet artikkeliin äänestämällä ja ottamalla osaa nettikeskusteluun, josta alla muutamia lainauksia.
"Suomessahan vain ilmasto on paranemassa siedettäväksi. Eihän Suomessa ole syytä pelätä lämpenemistä; talvista tulee inhimillisiä ja kesistä pitempiä ja lämpimämpiä!"
"Ei jääkausi tullut käden käänteessä vaan tuhansien vuosien asteittaisena kehityksenä. Nyt 1900 -luvulla lämpötilat ovat nousseet hälyyttävän nopeasti, siitä tässä on kyse. Onko sattumaa että samaan aikaan on teollistuminen voimistunut ja hiilidioksiidi pitoisuudet nousseet. Pitoisuuksien nousun myötä melkein samaan tahtiin ovat nousseet myös lämpötilat. Eli muutoksen nopeus on se, joka tässä on hälyyttävää!"
"Mikä saastuttanut nämä meret? Teollisuus turismi ja maatalous, eli mistä ihmiset saavat leipänsä. Saastuminen on myös syvä moraalinen ongelma, eli ei välitetä seurauksista. Se on myös syvä länsimaisen ihmisen kriisi..."
"Katsokaa Al Goren elokuva Epämiellyttävä Totuus. Siitä tyhmempikin tajuaa mikä on homman nimi!"
"-Ei MAAPALLOLLA ole mitään hätää. Se on pyörinyt ja matkannut avaruudessa 99% elinajastaan ilman ihmistä! (n. 5 miljardia vuotta) Ihmiselle itselleen tulee hätä, kun pallo täyttyy ihmisistä. Jos ihminen tuhoaa itsensä, niin pallo jatkaa pyörimistä, ja jotain muuta ehkä syntyy tilalle vuosimiljoonien kuluessa..."
No comments:
Post a Comment