Sep 18, 2006

”Sustainable Development will constitute one of the biggest opportunities in the history of commerce”
(Stuart Hart, 1997, Harvard Business Review, artikeln vann the McKinsey Award)


Net Impact Hanken

Välkommen till Hankens nyaste klubb, Net Impact!


Tror Du att klimatförändring, hållbar utveckling, ekologisk produktutveckling och trivsel på arbetstsplatsen har något att göra med lönsam affärsverksamhet? Vi tror det! Vi tror också att framtidens företagsledare behöver kombinera business kunskaper med insikt i dessa globala utmaningar.

Varför...?

Vi undrar varför flera framgångsrika bolag idag bl.a...

• Kontrollerar att det inte används barnarbetskraft i bolagets värdekedja?
• Satsar på produktutveckling för att ersätta gifitiga material med miljövänligare alternativ?
• Tar miljö- och sociala aspekter med i beaktande vid värderingar och företagsköp
• Städar efter sig även små miljönedsmutsningar?
• Frivilligt reglerar sina koldioxidutsläpp i områden utanför Kyoto avtalet?
• Bygger bostäder, skolor och hälsovård och ger ut AIDS-mediciner i U-länder?

Vad säger du om tanken att de traditionella, enbart finansiella prestationsmåtten inte ensamma räcker till när man analyserar ett bolag med tanke på långsiktigt värdeskapande?

...kan allt det här ha något med business att göra? Är det bara ”corporate-hippies” som klämmer in sådana här beslut med tanke på lite positiv PR innan årskiftet? Eller kan sådana här beslut egentligen vara lönsamma affärsbeslut?

Vi tycker att alla de här trenderna är väldigt intressanta och viktiga - om du också gör det, så kom med och diskutera och fundera på liknande frågor med Net Impact Hanken!

Net Impact Hanken program

Vi bjuder in personer som jobbar med Corporate Social Responsibility (CSR) i finska bolag, lyssnar på deras insikter och kanske fortsätter diskussioner tillsammans över ett glas vin eller kaffe i Studentkårens utrymmen. Vi kommer också att bjuda Dig på företagsbesök i Helsingfors centrum för att få en unik chans att veta mera om vad som händer på ett bolags miljö- och CSR-avdelningar och varför vikten av dessa uppgifter ökar.

Net Impact Hanken är en del av en global studerande organisation, och därför skall våra medlemmar också registra sig på www.netimpact.org. Man får bli gratis medlem och välja att motta t.ex. en newsletter som skickas till din epost varje vecka, men för fler förmåner såsom websidornas informationscenter (learning center), konferanser, webconferenser och rekryteringstjänster, skall studerande betala en årsavgift på $25 US vid registreringen (går lätt med kreditkort online). Du skall välja Net Impact, Swedish School of Economics and Business Administration som din medlems chapter vid registreringen.

Net Impact Globalt

Net Impact är ett globalt nätverk för ekonomi- och business studeranden som tror att den privata sektorn kan ha ett positivt inflytande på miljö- och sociala frågor överallt i världen. Net Impact är för tillfället en av de mest inflytelserika studerandeorganisationerna i världen, och dess medlemmar delar åsikten att affärsverksamhet kan (och måste) vara både lönsamt och göra ”rätt” samtidigt. Net Impacts mission är att växa som organisation och understöda framtidens ledare som använder affärsverksamhet till att skapa både ekonomisk, social och ekologisk nytta. Net Impact medlemmar är vanligen handelsstuderanden som har starkt intresse i business men som också känner att frågor inom internationell utveckling, miljöfrågor, klimatförändring, sociala frågor är viktiga.

Net Impact medlemmar i världen

Net Impact har i dag ca 12 000 medlemmar runtom i världen. De flesta medlemmarna är för tillfället i USA, där Net Impact finns som organisation vid 24% av alla USA:s MBA program (inkluderade var och en Business School i top 30 rankingen enligt Business Week). Ca. 30% av i fjolårets MBA årskurs vid Harvard Business Schools, Stanford och Yale är t.ex. medlemmar i Net Impact. Net Impact har redan nått Europa och Skandinavien, och flera etablerade Handelsuniversitet i Europa har egna Net Impact klubbar. I Skandinavien har Copenhagen Business School nyligen startat en Net Impact klubb, och i Norge finns det Net Impact vid Trondheims universitet. Nu är Hanken också med på denna prestigefyllda lista av Net Impact Chapters!

Kontakta Net Impact Hanken på netimpacthanken (at) shs.fi


Net Impact Hanken
Lite terminologi...


Corporate Social Responsibility (CSR)
Corporate Social Responsibility kan på svenska kallas till företags samhällsansvar eller företagsansvar och på finska till yhteiskuntavastuu. På engelska används även termer såsom corporate citizenship, corporate responsibility eller corporate social performance – allt betyder igentligen samma sak.

Företags samhällsansvar hänvisar till ett företags ansvar som utsträcker sig utöver enbart det traditionella ekonomiska ansvaret gentemot aktieägare och de lagstadgade miljö- och sociala plikterna. Företags samhällsansvar är ett brett ansvar mot ett företags samtliga intressenter, och utformar sig som olika program och åtgärder som understöder hållbar utveckling och social välfärd i företagets verksamhetsomgivning.

Förenklat handlar det om att företaget tar väl hand om alla sina direkta och indirekta medarbetare, att ser till att företaget minimerar giftiga kemikalier och skadligt material i tillverkningsprocessen, att bolaget tar fullt ansvar för och försöker minimera alla slags miljöutsläpp och andra ekologiska skador, att bolaget tar klimatförändringen seriöst och att bolaget aktivt implementerar principer av hållbar utvecling i sin strategi och sina innovations processer.

Företags samhällsansvar kan också beskrivas som en ”immateriell tillgång” för företaget – det kostar att övervaka användning av t.ex. barnarbetskraft och hålla sina medarbetare glada och friska, eller att städa upp varje miljöutsläpp och övervaka koldioxidutsläpp, men på långsikt betalar det sig tillbaka, ofta flerfalldigt. På grund av detta rapporterar idag de flesta stora bolagen i världen frivilligt om sitt företagsansvar i så kallade CSR rapporter. 52% av de top 250 bolagen i Fortune500 utgav en separat CSR rapport i fjol (KPMG). Dessa rapporter används både av investerare för att uppskatta framtida risker och ekonomisk stabilitet av bolaget, och av en bred skala av intressenter såsom media, kunder, leverantörer, regeringar och aktivistorganisationer.


The Triple Bottom Line
The Triple Bottom Line är ett konsept som beskriver de tre dimensionerna av ett företags samhällsansvar. Dessa är ekonomiskt ansvar, miljöansvar och socialt ansvar. Ett företags framgång och långsiktig välfärd kan inte längre pålitligt mätas enbart med traditionella ekonomiska mått och finansiell rapportering, utan för en pålitlig helhetsbild måste man även ta i beaktande ett företags miljö- och sociala prestationer. Dessa kan rapporteras, mätas och jämföras precis som tradtionell finansiell data. T.ex. Danska läkemedelsbolaget NovoNordisk har sammanfört finansiell och CSR data till en och samma årsberättelse, och presenterar både finansiella och icke-finansiella mått i sitt bokslut.

Socially Responsible Investing (SRI)
Socially Responsible Investing är investeringsbeslut som baserar sig på tron att bolag med bra corporate social responsibility program ger bättre avkastning på lång sikt. Det handlar alltså om att investera i bolag som presterar bra både ekonomiskt, miljömässigt och socialt. I dag investeras 10% av allt kapital som investeras i fonder enligt SRI principer. Financial Times har estimerat att SRI kommer att fördubblas inom Europa innan året 2008. Det finns olika screening metoder för att inkludera eller exkludera bolag i SRI fonder, och sedan finns det aktie index såsom Dow Jones Sustainability Group Index (DJSGI). Ett intressant faktum är att DJSGI har presterat bättre än det vanliga Dow Jones Group Indexet varje år sedan det startades år 1993.

Global Reporting Initiative (GRI)
Global Reporting Initiative är ett slags redovisningsprinciper för bolag för att redogöra för deras samhällsansvarsprogram. GRI är det mest populära rapporteringssystemet och används i dag som ”mainstream” rapporteringsverktyg. 40 % av alla samhällsrapporter baserar sig på GRI (KPMG). GRI identifierar klara ”nyckeltal” och mått som man mäter, rapporterar och följer upp årligen i samband med annan financiell mätning och rapportering. GRI försöker kvantifiera miljö- och sociala prestationer av företag, och bidrar till transparent och pålitlig information som underlättar jämförelse av bolag.

Sustainability Risk
Sustainability risk hänför till risker som orsakas av försummelse av miljö- eller socialt ansvar. Dessa risker kan ha omedelbara negativa följder på ett bolags marknadsvärde. Typiska risker är ryktesrisk, vilket handlar om förstörande av ett bolags rykte när t.ex. media rapporterar om en miljökatastrof eller ifall ett företag bryter mot mänskliga rättigheter som orsakats direkt eller indirekt av bolaget. Andra risker är bojkotter eller tvistemål. Exempel på förlorat rykte är redovisningsbolaget Anderson som gick i konkurs efter Enron skandalen. Shell däremot förlorade 30% av sin årsinkomst 1995 i en konsument boycott när det ville sänka en oljeflotte i östersjön. Övriga exempel är Wal-mart, som under vintern ändrat sin strategi till mer miljövänlig och börjat köpa in naturvänliga produkter, eller Nike, som efter sweatshop skandalerna på 90-talet i dag är världens största inköpare av ”organic cotton” och har gjort flera revolutionerande project för att förbättra kvinnors rättigheter runt om i världen. Andra risker innebär t.ex. extra kostnader p.g.a. otillräckligt iaktagande av utläppsrestriktioner, extra kostnader p.g.a. nedsmutsning, förlorad marknadsposition p.g.a. negativt rykte och förlorad konkurrenskraft p.g.a. otillräckliga satsningar i ”gröna” innovationer.

Green Innovation
Green Innovation hänför sig till innovationsprocesser som utgår från principer om hållbar utveckling. Allting som har att göra med alternativa energiformer, nya miljövänliga material, återanvändning av material, etc. hör hit. Kanske inte förvånande, dessa miljövänliga innovationer är oftast också väldigt kostnadseffektiva. Ett bolags konkurrenskraft kan i framtiden bero långt på hur ”grön” dess innovationer är – miljölagstiftning och utsläppsbegränsningar blir allt strängare överallt i världen, och den som är lönsammast och samtidigt miljövänlig kommer att vara vinnare i framtiden. GE:s ”Ecomagination” är t.ex. en enorm satsning i green innovation och IBM:s Global Innovation Outlook 2.0 är ett samarbetsprojekt med 178 organisationer för framtidens miljövänliga innovationer. Av finländska bolag har Wärtsilä bakat green innovation in i hela koncernens strategi. Det satsas alltså stort på grönare lösningar i industrin i framtiden.

Corporate Philanthropy
Här handlar det om direkt sponsorering och direkta donationer till olika välgörende ändamål. Corporate Philanthropy kan emellanåt användas som ett verktyg i branding eller förbättring av företagets rykte, men generellt så är det pengar som ges bort utan att förvänta sig någon slags ”avkastning” av det i framtiden. I genomsnitt donerar stora amerikanska bolag 4% av vinsten till välgörande ändamål – men det är skäl att komma i håg att donationer i USA är avdragbara i beskattningen.

Green Washing
Green Washing händer när ett företag använder mycket ekologiska eller sociala värden i sin marknadskommunikation utan att i praktiken stå för dessa värden eller löften. Sådan här kommunkation kan ge fel bild för konsumenter om företagets miljövänlighet eller sociala ansvar, och däför används det oftast som ett smutsigt marknadsföringstrick. Bl. Brittiska petroleum bolaget BP har kritiserats i media i USA för att ha gett en ”grönare” bild av sig än vad det i verkligheten är. Man brukar säga att bra bolag inte endasr ”talk the talk”, utan ”walk the talk”.

NGO-Private partnership
Non Governmental Organisation (NGO) – private partnerships är nya samarbetsformer mellan bolag och t.ex. aktivist organisationer. Ofta har aktivistorganisationer bred kunskap om omgivningen där ett bolag är verksam och bra kontakter till samhället eller special kunskap om t.ex. miljöfrågor eller utvecklingsfrågor. Bolag kan utnyttja denna kunskap och få hjälp av aktivistorganisationer i att tackla specifika miljö- eller sociala problem. Ett bra exempel är Chiquitas samarbete med Rainforest Alliance för att förbättra både bananodlarnas levnadsförhållanden, ekologiska konsekvenser av bananodlingar och sitt eget rykte. Kanske Metsä Botnia borde ha samarbetat lite mera med lokala NGOs i samband med fabriksbygget i Uruguay?

Community Volunteering
Community Volunteering kan vara en del av ett företags samhällsansvarsprogram. Det handlar om olika program där företagets anställda använder sin arbetstid till olika slags frivilligarbetsprojekt. T.ex. Levi’s har ett omfattande community volunteering program och har märkt att dessa projekt inverkar positivt både på bolagets rykte och arbetarnas motivation.

Microfinance
Microfinance är ”miniatyr” lån som ges ut i utvecklingsländer till människor som inte annars skulle ha tillgång till kapital. Dessa personer kan få t.ex. 10-50 USD lån för att starta upp ett eget litet bolag. Microfinance har visat sig göra underverk för ekonomisk tillväxt i utvecklingsländer, och tillbakabetalnings % överskrider genomsnittet av motsvarande lån som utges i västra världen. Bl.a. VISA har omfattande microfinance program och påstår att microfinance är för dem en lönsam och snabbt tillväxande affärsverksamhet.

No comments: